Interventies en methodieken
Podcast: Geweld Hoort Nergens Thuis
Onderzoek naar effectieve aanpakken van huiselijke geweld en kindermishandeling is bittere noodzaak, vertelt voorzitter van het ZonMw-onderzoeksprogramma Geweld hoort nergens thuis, Peter van Lieshout. Meer weten over dit onderzoek naar een nieuwe aanpak: intensieve casusregie? Hij vertelt erover in deze podcast.
Educatieve film over signs of safety
Signs of Safety beoogt een veilige (opvoed)situatie voor kinderen te creëren. De methode wordt toegepast in situaties waarin kindermishandeling wordt vermoed of is gesignaleerd. Het aangaan van een partnerschap met de ouders en hun netwerk is een belangrijk element.
Integrale behandeling van gezinsleden bij huiselijk geweld
Switch is een integrale en systeemgerichte aanpak voor gezinnen waar sprake is van structurele onveiligheid, en waar een langdurig traject nodig is om de veiligheid te vergroten door risicogestuurde zorg en te komen tot duurzaam herstel. Switch is in 2018 gestart en wordt uitgevoerd door een vast team van behandelaren en ondersteuners van vier instellingen (De Waag, BRight, Altra en Blijf Groep). Het uiteindelijke doel van Switch is het doorbreken van de intergenerationele overdracht van huiselijk geweld. Switch is een methodiek die in de praktijk is ontwikkeld en in 2020 is vastgelegd in een werkdocument.
Hulpmiddel om geweldspatronen binnen gezinnen te herkennen
In het onderzoek ‘Kwestie van lange adem. Kan huiselijk geweld en kindermishandeling echt stoppen?’, uitgevoerd door het Verwey Jonker Instituut, zijn patronen achter het gezinsgeweld geanalyseerd en vereenvoudigd tot vijf gezinsprofielen. Het herkennen van deze profielen helpt je bij het begrijpen van wat er speelt in het gezin en uiteindelijk welke hulp nodig is. In dit magazine lees je daar alles over.
Digitale handleiding RelatieWijs
Beoordelen en aanpakken van (ex-)partnergeweld
De methode RelatieWijs bevat onder meer handleidingen, hand-outs en casuïstiek. RelatieWijs ondersteunt je in het tijdig signaleren, bespreekbaar maken en beoordelen van relationeel (grensoverschrijdend) gedrag. En helpt je hierop adequaat te reageren.
Waakzame zorg: Hoe je als ouder je kinderen houvast kunt bieden als dat nodig is.
'Ik heb geen idee wat mijn dochter allemaal op internet uitspookt!
'Hoe meer ik wil weten, hoe meer mijn zoon voor mij verbergt!'
'Ik wil niet steeds de boeman zijn!'
Natuurlijk wil je als ouder je kind beschermen tegen gevaren zoals drugs, verkeerde vrienden of roekeloos gedrag. Aan de andere kant wil en kun je je kind niet voortdurend in de gaten houden. Of te streng zijn en daardoor de band met je kind op het spel zetten. Met als gevolg dat je jezelf steeds afvraagt: waar trek ik de grens, wanneer grijp ik in?
Waakzame zorg biedt een antwoord op dit soort vragen en twijfels. Het is een houding waarmee je als ouder op een actieve en respectvolle manier deel kunt uitmaken van het leven van je kind. Waakzame zorg is vooral flexibel. Je geeft je kind allereerst ruimte en eigen verantwoordelijkheid. Pas als het nodig is, houd je je kind strenger in de gaten. Dreigt er werkelijk gevaar, dan kun je vastberaden ingrijpen. Hoe je dat doet, lees je in dit boek.
Veilig opgroeien. De oplossingsgerichte aanpak Signs of Safety in jeugdzorg en kinderbescherming.
Literatuur
Veiligheid is een sleutelwoord in jeugdzorg en kinderbescherming. Wanneer we de gezins- en opvoedingssituatie van een kind niet meer veilig genoeg achten, dient er te worden gehandeld in het belang van het kind. Niet zelden worden dan maatregelen van (tijdelijke) uithuisplaatsing genomen. Maar voor zo’n ingrijpende beslissing wordt genomen, worden de onveilige situatie en de gevolgen die deze voor het kind heeft in kaart gebracht en wordt ingeschat wat de schade zou zijn als het kind in deze situatie zou blijven.
Aggression Replacement Training
Literatuur
Dit is een nieuw herziene en uitgebreide editie van het baanbrekende programma dat oorspronkelijk werd ontwikkeld door Dr. Arnold P. Goldstein en Dr. Barry Glick. Agression Replacement Training ART biedt een krachtige interventie om risicojongeren te leren agressie en antisociaal gedrag te begrijpen en te vervangen door positieve alternatieven. Inclusief gebruiksvriendelijke sessie-voor-sessie richtlijnen voor implementatie.
3 huizen methode
‘De 3 huizen’ is een basismethodiek die we kunnen toepassen bij jonge pubers.
Deze methodiek wordt gebruikt om met de jongere in gesprek te gaan. Ook kan je de methodiek gebruiken om met meerdere kinderen van hetzelfde gezin in gesprek te gaan.
Als er ‘niets aan de hand’ is. Een oplossingsgerichte methode bij ontkenning van kindermishandeling.
Literatuur
Terwijl op het gebied van risico- en veiligheidstaxatie voor gezinnen in West-Australië in de jaren negentig door Andrew Turnell en Steve Edwards (1999, 2009) de oplossingsgerichte aanpak Signs of Safety werd ontwikkeld, werkten Susie Essex en haar collega’s in het Engelse Bristol eveneens aan een oplossingsgericht behandelmodel.
Module boek Huiselijk en seksueel geweld voor studenten
Huiselijk en seksueel geweld behandelt de aspecten die bij de aanpak van elementair belang zijn. De module besteedt aandacht aan de aard, omvang, oorzaken en gevolgen van huiselijk en seksueel geweld. De module werkt toe naar kennis van de sluitende aanpak, de ketenaanpak, de instrumenten en methodieken die professionals kunnen inzetten. Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar de systeemgerichte benadering van huiselijk en seksueel geweld en signs of safety. De vaardigheden waarover professionals moeten beschikken om dit goed uit te voeren, worden besproken aan de hand van de stappen uit de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling: signaleren en consulteren, bespreekbaar maken, risico’s taxeren en een besluit nemen ten aanzien van de aanpak. U maakt zich deze vaardigheden eigen, ook om uzelf te kunnen beschermen tegen geweld.
Op te vragen bij Colette van den Adel
Traumaverwerking IGT-K
Nieuw in Nederland: het behandelmodel IGT-K. Met deze combinatie van EMDR en gezinsinterventies worden goede resultaten geboekt bij een groep kinderen (6-16 jaar) met ernstige traumaklachten. Kinder- en jeugdpsychiater Irma Hein: ‘Het is een intensief traject.’
Reacties
Reactie plaatsen