Huiselijk geweld en/of kindermishandeling
Kindermishandeling
Nationale prevalentiestudie mishandeling van kinderen en jeugdigen
Literatuur
De derde Nationale Prevalentiestudie Mishandeling van kinderen en jeugdigen (NPM-2017) is opgezet om een nieuwe schatting te doen van het aantal kinderen dat jaarlijks slachtoffer is van kindermishandeling en opnieuw in beeld te brengen welke kinderen en gezinnen een verhoogd risico op kindermishandeling hebben. Door vergelijking met gegevens uit de twee eerdere prevalentiestudies kunnen ook trends over de tijd in kaart worden gebracht. Verder wordt aandacht besteed aan kindermishandeling in de context van andere vormen van huiselijk geweld en van scheiding.
Scholierenonderzoek kindermishandeling 2016
Literatuur
cees.hoefnagels@hu.nl
Het doel van het scholieronderzoek kindermishandeling is om te onderzoeken hoe vaak kindermishandeling voorkomt anno 2016 onder scholieren in de eerste vier jaar van het voortgezet onderwijs, welke scholieren onder welke omstandigheden het meeste risico lopen en welke scholieren daadwerkelijk slachtoffer zijn of zijn geweest in het verleden van een of meerdere vormen van kindermishandeling.
Vormen van kindermishandeling - Augeo
Het beeld dat mensen bij kindermishandeling hebben kan verschillen. De meeste mensen denken bij het woord aan een kind dat geslagen wordt, maar het hoeft niet alleen om lichamelijk geweld te gaan. Kindermishandeling is elke vorm van handelen of nalaten van handelen die voor een kind of jongere bedreigend of gewelddadig is. We spreken vaak over zes vormen van kindermishandeling. Soms zijn kinderen slachtoffer van één vorm, maar meestal komen er meerdere vormen tegelijkertijd voor.
https://www.augeo.nl/nl-nl/themas/kindermishandeling/vormen-van-kindermishandeling/
Handelen bij kindermishandeling en huiselijk geweld. Van signalering tot besluit.
Literatuur
Deze uitgave is bedoeld voor beroepskrachten en studenten die in hun (beoogde) werkveld te maken kunnen krijgen met kinderen, volwassenen en gezinnen waarbij (vermoedelijk) sprake is van kindermishandeling of huiselijk geweld. Het boek biedt achtergronden, praktische handvatten en informatie zodat beroepskrachten dit tijdig kunnen signaleren en er adequaat op kunnen reageren. De vele casussen in het boek maken de theorie inzichtelijk.
Spel Pakvast
Lesmateriaal
PAKVASt© vergroot kennis wat betreft kindermishandeling en voorziet in het trainen van gespreksvaardigheden voor de kinderopvangbranche. Daarnaast helpt PAKVASt© bij het concretiseren van signalen en observaties en het bespreekbaar maken van eigen gevoelens en dilemma’s van pedagogisch medewerkers. Pedagogisch medewerkers zullen het gesprek rondom dit complexe en gevoelige thema door het spelen van PAKVASt© met meer ‘lef’ kunnen aangaan. Er wordt zodoende meer ‘grip’ verkregen op kindermishandeling.
Lesbrief Pedagogisch didactisch handelen - Kindveiligheid
Lesmateriaal
Dit blok ‘Kindveiligheid’ besteedt aandacht aan de actuele ontwikkelingen aangaande de veiligheid van jeugdigen (0-23 jaar) in Nederland. De meeste jeugdigen groeien in Nederland zonder problemen op. Er is slechts een kleine groep waar ‘onveiligheid’ speelt. Deze onveiligheid speelt op verschillende terreinen. We hebben het over onveiligheid in de thuissituatie (denk aan kindermishandeling of huiselijk geweld), onveiligheid op school (pesten, sexting) of in de instellingen voor jeugdzorg.
Het afwegingskader in de meldcode
Een afwegingskader ondersteunt een beroepskracht in de laatste stappen van de meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld. Het gaat dan om het wegen van het geweld, het beslissen of een melding noodzakelijk is en of het zelf organiseren van hulp mogelijk is. Het afwegingskader is beroepsgroep-specifiek. Voor sommige beroepsgroepen is er een afwegingskader voor stap 4 en 5 van de meldcode, voor anderen alleen voor stap 5.
https://www.nji.nl/kindermishandeling/afwegingskader-meldcode
Verschillend perspectief, samen kijken
In deze lezing geef ik een aantal overdenkingen mee over de samenhang tussen kindermishandeling en geweld in intieme relaties, dilemma’s in het bieden van hulp en bescherming, en toekomstbeelden. Het gaat bij kindermishandeling en partnergeweld over onveiligheid. Onveiligheid kan bestaan uit allerlei vormen van geweld, zoals fysiek, psychisch, of seksueel geweld, maar ook uit verwaarlozing of financiële uitbuiting. Onveiligheid kan eveneens betekenen dat een ouder, bijvoorbeeld wegens psychiatrische problematiek, niet de zorg, aandacht en liefde kan geven die een kind nodig heeft. Onveiligheid gaat over het ontbreken van respect en vertrouwen, over de subjectieve beleving van veiligheid in termen van ‘mogen zijn wie je bent’.
https://www.hu.nl/onderzoek/publicaties/verschillend-perspectief-samen-kijken
Klokhuis Lespakket over kindermishandeling
Lespakket met video's
Het Klokhuis start een serie over dit lastige en beladen onderwerp om het bespreekbaar te maken en het taboe te doorbreken. Kinderen die mishandeld worden, zwijgen er vaak over uit angst voor de reactie van hun ouders en hun omgeving. Toch is erover praten de eerste stap naar een beter leven. In vier afleveringen komen slachtoffers, ouders, kinderen, leerkrachten, hulpverleners en omstanders aan het woord. Het Klokhuis heeft bij de afleveringen ook een aanvullend lespakket gemaakt over Kindermishandeling, voor groep 6, 7 en 8. Alle basisscholen in Nederland hebben dit pakket in 2013 ontvangen, tenzij ze zich daarvoor hebben afgemeld.
In april 2015 zijn de afleveringen opnieuw uitgezonden, en is het lespakket opnieuw aangeboden. Instellingen die nu geïnteresseerd zijn in het lespakket kunnen de handleidingen voor de lessen vinden en downloaden onderaan de pagina van elke les, te beginnen bij les 1.
Changing the classroom climate to lower the threshold for child abuse and neglect self-disclosure: A non-randomized cluster controlled trial
Study
In view of the serious consequences of chronic child abuse and neglect (CAN), facilitating children’s self-disclosure is important, as the self-disclosure may stop the abuse and initiate emotional support. This study examined whether self-disclosure of CAN, specifically recognizing CAN and being able to talk about it (referred to here as talkability), improved by a classroom-based intervention to tackle CAN.
De schaduwkanten van ouderschap
Film + podcast
De film De schaduwkanten van ouderschap laat ouders aan het woord. Zij vertellen over hun worstelingen met de moeilijke kanten van het ouderschap. De film is op 15 november 2019 in première gegaan tijdens de Week tegen Kindermishandeling. De film is nu te gebruiken om in uw eigen professionele context het gesprek aan te gaan. beschikbaar op:
https://www.cjgprof.nl/nieuws/Film-De-schaduwkanten-van-ouderschap/-1/238/5191
https://vonkpodcasts.podbean.com/e/schaduwkanten-van-ouderschap-in-gesprek/
Kwestie van lange adem: Kan huiselijk geweld en kindermishandeling echt stoppen?
Katinka Lünnemann
In 13 Veilig Thuis-regio’s heeft het Verwey-Jonker Instituut anderhalf jaar lang gezinnen met kinderen gevolgd waar partnergeweld of kindermishandeling speelt. Dit gebeurde vanaf het moment van melding bij Veilig Thuis. Het Verwey-Jonker Instituut voerde het onderzoek uit in opdracht van Augeo Foundation, het ministerie vanVWS, deG4-gemeentenAmsterdam, DenHaag, Rotterdam en Utrecht en negen andere Veilig Thuis-regio’s: Flevoland, Gooi en Vechtstreek, Groningen, Kennemerland, Noord-Brabant Midden, Brabant Nordoost, Twente, IJsselland en Zaanstreek-Waterland. Tijdens het onderzoek vullen gezinnen (ouders en kinderen) gedurende anderhalf jaar drie keer vragenlijsten in. Dit rapport gaat over de 576 gezinnen die aan alle drie metingen hebben deelgenomen (633 ouders en 978 kinderen). Om inzicht te krijgen in de werkzame elementen van de geboden hulp, zijn er met 74 gezinnen diepte-interviews gehouden.
https://www.verwey-jonker.nl/publicatie/kwestie-van-lange-adem/
De prevalentie van huiselijk geweld en kindermishandeling in Nederland
In dit rapport is verslag gedaan van een prevalentieonderzoek naar huiselijk geweld en kindermishandeling in Nederland en van de ontwikkeling daarin sinds de vorige rapportages over huiselijk geweld (zie link hiernaast); (Van Dijk et al., 2010); (Van der Heijden, Cruyff & Van Gils, 2009) en over kindermishandeling (Alink et al., 2011).
Huiselijk geweld
Slachtofferschap van huiselijk geweld. Prevalentieonderzoek naar de omvang, aard, relaties en gevolgen van slachtoffer en plegerschap,
Prevalentieonderzoek naar de omvang, aard, relaties en gevolgen van slachtoffer- en plegerschap.
Reader Huiselijk Geweld
Reader over de aanpak huiselijk geweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling, eergerelateerd geweld en meisjesbesnijdenis voor professionals en vrijwilligers om vormen van huiselijk geweld vroegtijdig te signaleren en volgens de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling te handelen.
Intieme oorlog. Over de kwetsbaarheid van familierelaties.
Literatuur
Het gezin zou toch vooral een veilige plaats moeten zijn. Dit blijkt echter niet het geval. Mensen lopen juist in gezinsverband de grootste kans om bedreigd, vernederd, gemept, getrapt, verkracht of vermoord te worden.
In Intieme Oorlog gaan Martine Groen en Justine van Lawick na op welke wijze geweld in een gezinssituatie kan ontstaan. Hoe kan een echtpaar terechtkomen in een spiraal van geweld? Met welke gevolgen krijgen kinderen te maken die getuige zijn van geweld tussen hun ouders? Hoe moet je omgaan met jongeren die hun ouders bedreigen? Alle vormen van huiselijk geweld passeren de revue – ook dat van vrouwen jegens hun mannen, of van broertjes en zusjes onder elkaar.
Basisboek huiselijk geweld
Literatuur
Het Basisboek huiselijk geweld biedt (toekomstige) professionals kennis en vaardigheden die bij de aanpak van huiselijk geweld van elementair belang zijn. In het eerste deel leert de lezer de feiten kennen: de aard, omvang, oorzaken en gevolgen van huiselijk geweld. Deel twee gaat in op de aanpak van huiselijk geweld. De auteurs beschrijven de sluitende aanpak en de ketenaanpak en gaan in op de instrumenten en methodieken die professionals kunnen inzetten. Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar de systeemgerichte benadering. In deel drie komen de vaardigheden aan bod waarover professionals moeten beschikken. Deze worden besproken aan de hand van de stappen uit de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling: signaleren en consulteren, bespreekbaar maken, risico's taxeren en een besluit nemen ten aanzien van de aanpak.
Moduleboek Complexe opvoedingssituaties en gedwongen (jeugd)hulpverlening
Binnen deze module in jaar 3 richt je je op complexe opvoedsituaties en gedwongen (jeugd) hulpverlening. Werken binnen dit kader vergt een bijzondere aanpak. Reflectie op persoon en professional zal in deze module een grote rol spelen.
Module boek Huiselijk en seksueel geweld voor studenten
Huiselijk en seksueel geweld behandelt de aspecten die bij de aanpak van elementair belang zijn. De module besteedt aandacht aan de aard, omvang, oorzaken en gevolgen van huiselijk en seksueel geweld. De module werkt toe naar kennis van de sluitende aanpak, de ketenaanpak, de instrumenten en methodieken die professionals kunnen inzetten. Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar de systeemgerichte benadering van huiselijk en seksueel geweld en signs of safety. De vaardigheden waarover professionals moeten beschikken om dit goed uit te voeren, worden besproken aan de hand van de stappen uit de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling: signaleren en consulteren, bespreekbaar maken, risico’s taxeren en een besluit nemen ten aanzien van de aanpak. U maakt zich deze vaardigheden eigen, ook om uzelf te kunnen beschermen tegen geweld.
Op te vragen bij Colette van den Adel
Eergerelateerd geweld
Er zijn verschillende vormen van eergerelateerd geweld waarvan (jonge) vrouwen en mannen slachtoffer worden. Denk aan lichamelijke mishandeling of bedreiging om de eer te herstellen. In het ergste geval wordt het slachtoffer vermoord. Vaak zijn hele gezinnen, families en soms zelfs gemeenschappen betrokken.
Collegeblok Huiselijk Geweld en werken met de meldcode
Na afloop van dit collegeblok ben je in staat om:
- Een definitie te geven van Huiselijk Geweld
- De stappen van de meldcode te beschrijven
- Het methodisch hanteren van de meldcode te verbinden aan de ouderschapstheorie
Workshop Huiselijk geweld vanuit systemisch perspectief
Gastdocent
Ferdy Strikker
Seksueel geweld
Prevalentiemonitor Huiselijk Geweld en Seksueel Grensoverschrijdend gedrag
Prevalentie van huiselijk geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag onder de bevolking van 16 jaar en ouder in Nederland in 2022.
Seksueel geweld: jongeren vertellen over seksueel geweld en hun eigen ervaringen
Filmpjes die op een aansprekende manier ingaan op specifieke onderwerpen (seksueel misbruik in het verleden, hoe gaan loverboys te werk, hoe ervaren meisjes dat, seksueel misbruik door een oudere broer, in een pleeggezin). Eigen ervaringen van jongeren komen aan bod.
Verlamd van angst
Literatuur
Waarom heb ik niet geschreeuwd? Waarom heb ik me niet verzet? Waarom heb ik niemand iets verteld? Waarom deed ik wat de dader vroeg? Waarom ging ik keer op keer terug? Veel vrouwen - en mannen - die slachtoffer zijn van seksueel misbruik kampen met deze vragen en durven zich uit schaamte niet uit te spreken, zelfs niet tegenover vrienden of hulpverleners. In het taboedoorbrekende boek Verlamd van angst wordt precies uitgelegd welke instinctieve overlevingsreacties (zoals verlammen, vluchten, vechten of vermijden) in werking treden tijdens en na seksueel misbruik. Het begrijpen van deze overlevingsreacties, die wel degelijk een functie hebben, betekent vaak een grote opluchting voor slachtoffers en helpt bij de verwerking. Op deze manier kan de cirkel van misbruik worden doorbroken en neemt de kans op herhaling af. Een toegankelijk boek met uitleg, tips, mythen die worden ontkracht en voorbeeldverhalen.
Documentaire: Niks aan de hand
over seksueel misbruik
In 'Niks aan de Hand’ vertelt Miranda hoe ze als kind het misbruik kon doorstaan, hoe en waarom ze het voor iedereen verborgen hield en op welke manieren het ruim dertig jaar later haar leven nog steeds beheerst. In de documentaire zie je hoe Miranda de ultieme confrontatie aangaat met de dader, haar neef. Zij stelt hem de vragen waar ze al die jaren mee heeft rondgelopen, in de hoop antwoorden te krijgen die haar verder helpen.
Bron: 2doc
Klokhuis: Je lijf is van jou
Video
Weet jij welke aanrakingen oké zijn en welke niet? Elkaar aanraken doe je alleen als je zeker weet dat de ander het ook wil. Voor volwassenen bestaan er speciale regels voor het aanraken van kinderen. Ze mogen niet aan je lijf zitten onder je ondergoed: dat is verboden. Ze mogen geen seksuele dingen doen met kinderen. Ook niet online. Als het gebeurt, is het nooit de schuld van het kind. Pauline vertelt wat zij heeft meegemaakt als kind. Nizar praat met Iva Bicanic over wat kinderen kunnen doen als het hun is overkomen. Marie-Mae zingt een lied over een verwarrend geheim.
Centrum Seksueel Geweld
Heb jij hulp nodig? Wij kunnen je helpen.
Je monster de baas
Documentaire
1 op de 4 kinderen en jongeren in Nederland maakt ingrijpende jeugdervaringen mee. Herken je dit? Je bent dus niet alleen! Die nare ervaringen kun je met je meedragen als een onzichtbaar monster, groot of klein. Het monster kan flink in de weg zitten. Als je er over praat zul je merken dat je er minder last van hebt.Door te luisteren naar iemands verhaal kun je een grote steun zijn. Wees open en laat weten dat je er voor hem of haar bent.
Gender en huiselijk geweld
Gender - de beelden, opvattingen en verwachtingen die we hebben van mannelijkheid en vrouwelijkheid - speelt een grote rol in het ontstaan en blijven bestaan van huiselijk geweld. Hoe? En op welke manier kun je daar als professional rekening mee houden? Dat lees je in deze speciale editie.
Partnergeweld
Kenniskaart (ex-)partnergeweld voor sociaal professionals
Deze kenniskaart is bedoeld voor sociaal professionals, generalisten, specialisten en aandachtsfunctionarissen in het sociaal domein die in hun werk te maken krijgen met (vermoedens van) (ex-)partnergeweld tussen volwassenen.
Er is veel kennis beschikbaar over het signaleren van, hulp verlenen bij, aanpakken van, en herstellen na (ex-) partnergeweld. Maar waar vind je wat? De kennis is versnipperd en staat op verschillende plekken. Ook moet je soms moeite doen om de informatie die juist voor jou geschikt en toepasbaar is, uit een document te halen. In deze kenniskaart brengt Movisie een selectie van de beschikbare kennis bij elkaar.
Reacties
Reactie plaatsen