Meldcode


1. Breng signalen in kaart. De kindcheck is onderdeel van deze stap.

2. Overleg met een collega. Raadpleeg eventueel Veilig Thuis: het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling.

3. Ga in gesprek met de betrokkene(n).

4. Weeg het huiselijk geweld of de kindermishandeling. Neem bij twijfel altijd contact op met Veilig Thuis.

5. Neem een beslissing. Is melden noodzakelijk? Of is hulp verlenen of organiseren (ook) mogelijk?

Lesmateriaal meldcode


Ben jij al meldcode proof? 

Wat weet jij over de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling? Ga naar onze gratis test en geef antwoord op 10 vragen over de meldcode. Kom erachter of jij 'meldcode-proof' bent.

https://www.augeo.nl/themas/meldcode/ben-jij-meldcodeproof 

 


Hulpvragen bij het doorlopen van de meldcode

Een schema met extra vragen die je bij de hand kan houden wanneer je de meldcode doorloopt. 

Hulpvragen Bij Doorlopen Van Stappen Meldcode
Word – 19,1 KB 49 downloads

Augeo Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

De meldcode helpt jou als professional zorgvuldig te handelen bij een vermoeden van kindermishandeling of huiselijk geweld. In vijf stappen wordt aangegeven wat je moet doen als je vermoedt dat een kind thuis in de knel zit.

 


Webinar Visie op ouderschap en werken met de meldcode

Visie op ouderschap vanuit ouderschapstheorie van Alice van de Pas en werken met de meldcode; hoe verbind je deze twee?


GESPREKSTOOL SAMENWERKEN MET NETWERK IN DE MELDCODE HUISWELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING

Projectleider en onderzoeker Yvonne van Pouderoijen heeft actieonderzoek gedaan naar hoe professionals de wet Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandling toepassen en hoe zij tijdens het toepassen van de Meldcode werken aan het behoud van het partnerschap met ouders. Want stel: er is in een gezin vermoeden van huiselijk geweld en je wilt dit bespreekbaar maken met de ouders. Hoe voer je dit gesprek? Hoe werk je samen met de ouders? Want je wil niet, dat de ouders zich aangevallen voelen of dat ze niets meer met jou als hulpverlener te maken willen hebben.

De gesprekstool vindt zijn weg in de praktijk en in het onderwijs. Sociaal werkers passen deze gesprekstool in de praktijk toe en samen met hen voeren we een validatietraject uit: we testen hoe de gesprekstool werkt en passen hem waar nodig aan. Tegelijkertijd oefenen aankomend sociaal werkers, de studenten van de opleiding Social Work in Haarlem en Alkmaar, met de gesprekstool in de les.

https://sway.office.com/BP8IX4xZj3ZOmqz4?ref=email

 


Casussen oefenen met de Meldcode huiselijk geweld

Verschillende cases door beroepsverenigingen zelf aangeleverd. O.a. uit het basisonderwijs, Jeugd GGZ, MWD, jeugdgezondheidszorg, jeugdbescherming, kinderfysiotherapie, interne begeleiders, logopedie, psychologen, tandartsen, kinderopvang en cases over oudermishandeling en eergerelateerd geweld. Leren werken met de meldcode. De opdracht is om de stappen van de meldcode door te lopen aan de hand van op de specifieke beroepsgroep toegesneden casuïstiek

 


Cursus kindermishandeling aan de hand van de meldcode

Het cursusmateriaal geeft inzicht in aard, omvang en risicofactoren van kindermishandeling. Studenten oefenen met de verplichte Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Studenten krijgen informatie over kindermishandeling: de definitie, vormen, gevolgen en risicofactoren. Dit wordt ondersteund door beeldmateriaal van Zembla, het AMK en ‘Ziekenhuizen sporen Kindermishandeling op’. In de lessen daarop oefenen studenten met casuïstiek aan de hand van de stappen van de meldcode en het bespreekbaar maken van kindermishandeling.In de laatste les leren studenten het vier ogen principe in relatie tot cultuurverschillen. De lessenreeks wordt afgesloten met een toets. Het cursusmateriaal is een oefening in signaleren, handelen en bespreekbaar maken, zowel op kennis als vaardigheden.

5 Opdrachten
PDF – 144,2 KB 43 downloads

E-Learning leerprogramma's van Augeo

Voor docenten die lesgeven over het thema kindermishandeling en huiselijk geweld heeft Augeo een uitgebreid lesprogramma met uniek materiaal voor het hbo. Hiermee kun jij jouw studenten ─ de professionals van de toekomst ─ helpen met kennis en vaardigheden over dit lastige thema.


Daarnaast kan juist jij als docent, mentor of zorgcoördinator in het hbo, opmerken dat het thuis bij een student niet goed gaat, of dat er iets speelt uit het verleden. Hoe herken en signaleer je dat? En kun je dan doen? 

 

Verkrijgbaar via: https://www.augeo.nl/nl-nl/augeo-academy/sector/beroepsonderwijs-hbo/


Collegeblok Huiselijk Geweld en werken met de meldcode 

Na afloop van dit collegeblok ben je in staat om:

  1. Een definitie te geven van Huiselijk Geweld
  2. De stappen van de meldcode te beschrijven
  3. Het methodisch hanteren van de meldcode te verbinden aan de ouderschapstheorie
Ppt Lesuur 1 2 3 Semester 6
PPTM bestand – 2,6 MB 35 downloads
Ppt Lesuur 4 5 Semester 6
PPTM bestand – 2,2 MB 36 downloads
Ppt Lesuur 6 7 Semester 6
PPTM bestand – 878,4 KB 37 downloads
Ppt Lesuur 15 En 16 17 Semester 6
PPTM bestand – 2,1 MB 34 downloads
Ppt Lesuur 18 En 19 Semester 6
PPTM bestand – 5,2 MB 35 downloads
Ppt Lesuur 20 En 21 Semester 6
PPTM bestand – 1,9 MB 34 downloads
Ppt Lesuur 22 23 24 Def
PPTM bestand – 12,2 MB 36 downloads

Achter de voordeur

Spel

Dit spel is bedoeld voor studenten en (aankomend) beroepsprofessionals uit het onderwijs, de gezondheidszorg, geestelijke gezondheidszorg, kinderopvang, veiligheid en justitie, maar ook voor beleidsmakers en bestuurders, kortom voor iedereen die meer te weten wil komen over geweld achter de voordeur


Werken met de meldcode

Ervaringen, dilemma's, belemmeringen & oplossingen

Om de implementatie van de Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling een extra impuls te geven en professionals te helpen bij het nog beter toepassen ervan, heeft Augeo Foundation opdracht gekregen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om een ‘Brede reflectie op de meldcode’ te organiseren.

Het doel is om te leren van elkaars praktijk en te komen tot aanbevelingen, tips en handelingsscenario’s, die breed gedeeld zullen worden met alle professionals.

Om er beter zicht op te krijgen welke casussen vaak voorkomen en welke dilemma’s en/of belemmeringen men ervaart bij het gebruik van de meldcode, is een brede uitvraag onder professionals uitgezet

 


Handelen bij kindermishandeling en huiselijk geweld. Van signalering tot besluit. 

Literatuur

tim.tiemissen@han.nl

Deze uitgave is bedoeld voor beroepskrachten en studenten die in hun (beoogde) werkveld te maken kunnen krijgen met kinderen, volwassenen en gezinnen waarbij (vermoedelijk) sprake is van kindermishandeling of huiselijk geweld. Het boek biedt achtergronden, praktische handvatten en informatie zodat beroepskrachten dit tijdig kunnen signaleren en er adequaat op kunnen reageren. De vele casussen in het boek maken de theorie inzichtelijk.

 


Opdracht Bouwen aan veiligheid

Voor deze opdracht ga je op basis van een casus in gesprek met ouders naar aanleiding van signalen van onveiligheid binnen de opvoedsituatie. Je doorloopt gestructureerd en methodisch de stappen van de Meldcode. Binnen de verschillende stappen laat je zien dat je in staat bent om zowel te engageren als te positioneren. Of om het Bijbels te zeggen: je laat zien dat je een basishouding hebt waarbij je barmhartigheid en rechtvaardigheid hand in hand laat gaan.

 


Basisboek huiselijk geweld: signaleren, melden, aanpakken.

Literatuur

tim.tiemissen@han.nl 

Het Basisboek huiselijk geweld biedt (toekomstige) professionals kennis en vaardigheden die bij de aanpak van huiselijk geweld van elementair belang zijn. In het eerste deel leert de lezer de feiten kennen: de aard, omvang, oorzaken en gevolgen van huiselijk geweld. Deel twee gaat in op de aanpak van huiselijk geweld. De auteurs beschrijven de sluitende aanpak en de ketenaanpak en gaan in op de instrumenten en methodieken die professionals kunnen inzetten. Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar de systeemgerichte benadering. In deel drie komen de vaardigheden aan bod waarover professionals moeten beschikken. Deze worden besproken aan de hand van de stappen uit de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling: signaleren en consulteren, bespreekbaar maken, risico's taxeren en een besluit nemen ten aanzien van de aanpak.

 


Hoe herken ik de signalen?

Een signaal herkennen dat iemand mogelijk te maken heeft met huiselijk geweld of kindermishandeling, is de eerste stap in het proces om een ander te helpen. Je kunt huiselijk geweld en kindermishandeling bijvoorbeeld herkennen aan gedrag, hoe iemand eruit ziet, hoe iemand omgaat met anderen en in welke situaties iemand terecht komt. Op deze pagina vind je de signalen van kindermishandeling, huiselijk geweld/partnergeweld, ouderenmishandeling en eergerelateerd geweld. Signalen van andere vormen van geweld vind je op de pagina vormen van geweld.


Ik vermoed huiselijk geweld in mijn omgeving

Soms kunnen de spanningen in een gezin of relatie zo oplopen, dat er huiselijk geweld ontstaat. Dat is vreselijk voor wie er middenin zit. Een onveilige situatie thuis houdt niet vanzelf op. Jij kunt iets doen door in een vroeg stadium aan de bel te trekken. Daarom is het heel fijn dat jij deze site bezoekt. We helpen je op deze website graag verder. 


Nationaal Signaleringsinstrument Kindermishandeling (NSK) 

De Eerste Hulp van een ziekenhuis is dé plek waar kindermishandeling en -verwaarlozing vroegtijdig gesignaleerd kan worden. Het nieuwe Nationaal Signaleringsinstrument Kindermishandeling (NSK) gaat artsen en verpleegkundigen hierbij helpen

 


Reader Huiselijk Geweld

Reader over de aanpak huiselijk geweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling, eergerelateerd geweld en meisjesbesnijdenis voor professionals en vrijwilligers om vormen van huiselijk geweld vroegtijdig te signaleren en volgens de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling te handelen.

 


Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen