Wet- en regelgeving bij kindermishandeling
Beroepscode voor de Jeugd- en Gezinsprofessional
De Beroepscode voor de Jeugd- en Gezinsprofessional staat, als zelfstandige beroepscode, naast wet- en regelgeving, richtlijnen en organisatorische kaders. Het is een praktisch te gebruiken en te toetsen ethische leidraad voor de beroepsvariant jeugd- en gezinsprofessional.Klik hier om een tekst te typen.
Kinderrechten
Alle landen van de wereld hebben de rechten van kinderen samen vastgelegd in het Verdrag voor de Rechten van het Kind. En toch worden die rechten nog wereldwijd geschonden. Daarom is UNICEF er, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties. Als 's werelds grootste kinderrechtenorganisatie bereiken we meer voor meer kinderen en op meer plekken dan wie ook. Wij adviseren regeringen, overtuigen bedrijven en lobbyen bij wereldleiders voor het waarborgen van kinderrechten
Kinderrechtenverdrag
In dit boekje treft u de officiële Nederlandse vertaling van het Verdrag inzake de Rechten van het Kind, dat op 20 november 1989 aanvaard is door de Algemene Vergadering van de Verenig - de Naties. Dit is de tweede druk van het bekende blauwe UNICEF-boekje. Voor Nederland trad het Verdrag in 1995 in werking. Naast het Verdrag, treft u achterin ook twee facultatieve protocollen die door Nederland zijn geratificeerd. Het VN-Kinderrechtenverdrag is om verschillende redenen een heel bij - zonder verdrag. Zo is het het meest geratificeerde mensenrechtenverdrag. Het geeft aan hoe belangrijk rechten van kinderen op wereldniveau worden gevonden.
Artikel 19 Geen misbruik en kindermishandeling
Kinderen mogen niet mishandeld worden, misbruikt worden of geweld worden aangedaan. Ouders en anderen die voor kinderen zorgen, moeten genoeg aandacht hebben voor de kinderen; kinderen mogen niet verwaarloosd worden. De overheid moet duidelijk maken dat kinderen niet mishandeld mogen worden. Als kinderen wel mishandeld worden, dan moeten zij meteen hulp krijgen.
Verdrag van de Raad van Europa inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld
De lidstaten van de Raad van Europa en de andere staten die dit Verdrag hebben ondertekend,
In herinnering roepend het Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (ETS nr. 5, 1950) en de Protocollen daarbij, het Europees Sociaal Handvest (ETS nr. 35, 1961, herzien in 1996, ETS nr. 163), het Verdrag van de Raad van Europa inzake de bestrijding van mensenhandel (CETS nr. 197, 2005) en het Verdrag van de Raad van Europa inzake de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting en seksueel misbruik (CETS nr. 201, 2007).
Zie: https://wetten.overheid.nl/BWBV0006074/2016-03-01#Verdrag_2
Ruimte voor regels
Over regels als onderdeel van pedagogisch beleid/plek in de praktijk
Werkvormoefening
Beschikbaar via: https://www.lerendjeugddomein.nl/werkvormen/ruimte-voor-regels/
Reacties
Reactie plaatsen